26. srpna 2015

Report: Natsucon 2015


Loňský Natsucon (report z Natsu 2014) na mě zapůsobil jako solidní akce, těšil jsem se tedy, že po programově rozpačitém Advíku (report z letošního Advíku) zavítám na místo s lepší organizací. Nakonec jsem toho z programu mnoho neviděl, ale i tak #Natsu15 stál za to.


Pátek


Cosplay: Jellal Fernandes, školní verze (Fairy Tail)

Po malých krůčcích se přede mnou posouvá basa s pivy a já mám pocit, že stojím frontu na Chlastcon místo Natsuconu. Hodinové čekání na vstup zkrátí vlajková signalizace s druhou Fairy Tail partou o pár desítek metrů napřed. Když se u dveří ozve, ať jdou napřed ti bez registrace, mám na okamžik pocit, že jdu na Trollcon, ale když dostanu na ruku pěkný, tmavě rudý náramek, vím, že jsem na správném místě. A když se shledáme s Grayem Bageťákem a Natsuem z Advíku, mám pocit, jako bych se vracel domů do cechu, ač jako Jellal nejsem členem Fairy Tailu a vůbec ho znám hlavně z vyprávění…


Juvia a snový Gray

Páteční večer patřil AMV soutěži (odkaz na výsledky), do které Toki poslala své video z K Projectu (a navíc ještě jedno z Mawaru Penguindrum, což mi zatajila! #tokistyle). V poněkud skromných prostorách hlavního sálu, který byl navíc ukrytý ve spleti podzemních katakomb, jsme obsadili zadní řadu a snažili se vidět na plátno, kde se vystřídalo 16 AMVček. Pár slov k některým z nich:

My Space Rocket / Nichijou / Dr. Penguin – Vyhrálo první místo, efektově velmi pěkné, jak je u doktora zvykem, dobré skloubení s hudbou. Šílenosti typu Nichijou jdou trochu mimo mě, skryté humory jsem nepobral, takže mě to tak nezaujalo.

World So Cold / Mahou Shoujo Madoka Magica / Scara – Třetí místo za skvělé AMV s dynamickou hudbou, skvělý výběr písně k ději. Madoka je vizuálně vděčná a tohle video ji řádně využilo. Promítalo se jako úplně první, ale člověk si ho pamatoval i na konci.



I stay with you, Neri / Guskou Budori no Denki / Arisu – Fantastické snové AMV, které kupodivu nezískalo cenu poroty a u diváků skončilo deváté. Někomu nesedne zvolená hudba, dějově je to neurčité, ale to oboje pro mě jen umocňuje ten snový dojem. Slova jsou v tomto „příběhu“ o čaroději a dvou sourozencích zbytečná; spíše se obávám, že celý film v porovnání s AMV sestřihem bude působit natahovaně, bližší vysvětlování nadbytečně. To se ostatně Arisu povedlo loni s jejím AMV na Owarekake no Orgel (odkaz na video).



Guys, this is a parody / Shingeki no Kyojin / Akiko – Tohle AMV skončilo na posledním, 16. místě, zatímco druhá parodie na Titány, Lygastův Bard smrti, obsadila 2. příčku. Verze od Akiko se mi líbila mnohem více, a nikoliv proto, že jsem si letos konečně zahrál ten Mass Effect.

Treble Heart / Sakurasou no Pet na Kanojo / Natromitus – O příčku nad Shingeki × Mass Effect parodií se umístilo tohle romantické AMV ze Sakurasou. Nic proti romantice nebo Sakurasou (i když mám jiný ship), ale tohle video na mě působilo dojmem prvního výtvoru v After Effects, ty titulky a vůbec. Nevím, proč porota nedala místo tohoto ono vyřazené AMV na Angel Beats, to se mi zdá provedením lepší, i když taky má svoje chyby. Asi aby byla zastoupena romantika?

Power of the Red King / K Project / Toki Sekai – Loni se Toki se svým Steins;Gate AMV prodrala na pátou příčku, ale Červený král diváky nezaujal, skončil na 14. místě, hned nad Sakurasou. Nevím úplně proč, je to solidní akční AMV s dobrou hudbou (na rozdíl od toho lomozu v jiných letošních AMV). Není efektové a obsahuje překvapivě málo střihů, ale sedí do hudby, Káčko je vizuálně vděčné… Není to kus na první místo, ale že je skoro na chvostu… Škoda, myslím si.



Kanba & Himari – Say Something / Mawaru Penguindrum / Toki Sekai – Druhé AMV od Toki kupodivu překonalo její hlavní soutěžní příspěvek, dosáhlo na 12. příčku. Asi na diváky více zapůsobil po citové stránce tento příběh, než sestřih Červeného krále, který je pro člověka neznalého K Projectu jen sledem akčních scén. AMV by se jistě dalo ještě vylepšit po střihové stránce, ale zaujalo mě a nakonec jsem mu dal svůj poslední hlas, aniž bych tušil, že ho stříhala Erza sedící vedle mě. Penguindrum je srdcovka.



Yogi & Gareki Dilemma / Karneval / Toshiro – Čestnou zmínku má toho AMV, které jste na soutěži neviděli, protože z technických důvodů nebylo přijato. Což je velká škoda, jelikož Toshiro sestříhal pěkné AMV o Garekim a Yogim z Karnevalu. Alespoň jste ty dva mohli naživo vidět v sobotu, když Toshiro vytáhl svůj cosplay Garekiho. Ostatní dva dny měli kostýmy z Love Stage.



Poznámka: Napadlo mě, jestli by nestálo za to zavést po vzoru cosplay soutěže cenu za nejlepší technické provedení, nejlepší akci a podobně. Prostě trochu strukturovanější výsledky, když se soutěže účastní poměrně hodně AMV, která jsou stylově různorodá.


Sobota


Cosplay: Jellal Fernandes, školní verze (FT) + Okabe Rintarou (Steins;Gate)

Sobotní dopoledne bylo ve znamení Fairy Tailu. Warilock natáčel CMV (odkaz na video) a v altánku na dvoře obchodní akademie v Karlíně jsem odehrál svou velkou roli třídní služby. Pak se obě Fairy Tail skupinky přesunuly ke kostelu, který se ukázal jako skvělé pozadí pro fotky. Nafotil jsem jich asi milion a postupně se objevují na naší FB stránce Over-time a na DeviantArtu Toki.


Warilock natáčí CMV


Sobotní focení Fairy Tailu


Pak už byl čas na oběd a přezbrojení do kostýmů ze Steins;Gate, které jsme také chtěli vytáhnout. Přezbrojení v půlce dne není úplně ideální, ale zvládli jsme to a odpoledne už jsme chodili po conu jako Okabe a Makise. Roleplay time!


Gareki-kun a Makise Kurisu


Udělali jsme focení Toshira coby Garekiho a jeho Yogiho. Fotky se objeví na FB stránce Toshiro Cosplay. S Cirkusem jsme zůstali a zašli na letní Tlakshow od Sykyho a Lusi. Konečně jsem se dozvěděl bližší informace o průběhu Sklípconu, hlavní organizátorka Akiko byla vyzkoušena ze své znalosti lišejníků a Yuffie se podělila o to, jak se stala členem Advík Ban Klubu. Posledním hostem byl cosplayer TanakhT, který dostal za úkol předstoupit v improvizovaném kostýmu, ke kterému si vypůjčil plyšovou lamu a klobouk od Lusi a prohlásil se za OC, snad nějakého sovětského odborníka, který k nám přišel zvýšit dojivost lam, nebo něco takového… Zkrátka a dobře, živá Tlakshow byla perla programu a doufám, že na Akicon si ta vypečená dvojice zas něco připraví :-)


Zpovídání Akiko na Tlakshow


Grekovu přednášku o Úsvitu nekromantů jsem tentokrát obětoval. Zpětně vzato si nejsem jistý, jestli byla šance se na ni dostat, přednáškové prostory nebyly velké. Od šesti večer začínal turnaj v Mölkky čili vikingských kuželkách, který se nakonec hrál na umělé trávě venku. Temné síly Organizace tomu chtěly, že na tomto povrchu kolík skákal jako blázen a naše ruce byly levé, takže si nakonec naše duo šílených vědců neodneslo z cen ani to mikádo. Ale byla to zábava i tak, je to zajímavá hra. Jak jsme dopadli muselo být volbou Steins Gate…


Sykysan zatím netuší, že si z turnaje odnese krabici plnou Káji Gotta a Helenky Vondráčkové


Pak nás už čekala jen večeře s Cirkusem a po dlouhém dni cesta domů. Na Blok experimentálních přednášek od 21.00 se bohužel nedostalo. Alespoň naše cosplaye měly větší úspěch než na Advíku, jako Steins;Gate si nás tady pár lidí zastavilo.


Neděle


Cosplay: Izumo Kusanagi (K Project)

Program jsme si měli vynahradit v neděli. Na závěr vyhlášení soutěží, především tedy AMV soutěže, na kterou se Toki připravila v kostýmu samotného Mikota, ačkoliv už bylo patrné, že asi na předních příčkách skončí jiní (viz rozbor AMV výše). Ráno jsme ještě měli na programu AMV PEKLO vol. 2, které jsme první den vynechali. Nakonec jsme kvůli cosplayům nestihli ani tuto poslední projekci, ale Peklo naštěstí vyšlo hned po conu, takže jsme vlastně o tolik nepřišli, jenom o bezprostřední reakce v sále (Toki zaslala dva příspěvky, já si své dva náměty nakonec nechal v šuplíku). Řekl bych, že první Peklo bylo lepší, ale i tady se najdou perly. Třeba fofola.




Do Karlína jsme tedy dorazili o něco později a stihli alespoň nafotit Love Stage (opět s Toshirem, opět u kostela). Cestou na focení jsem dostal high five od Celty, která si mě asi spletla s Shizuem z Durarara. Možná si mě spletla správně, protože jsem o chvíli později odtáhl nástěnku u vchodu, když vadila při focení. To sedí spíš na Shizua než Kusanagiho.


Nedělní focení Fairy Tailu


Jako bývalý teenage fansubber jsem chtěl zajít na Anglický fansubbing od Fary, kam jsme nakonec zašli všichni i s Love Stage. Chtělo to zvukovou techniku a/nebo méně polohlasem hejtující posluchače za zády, jinak dobrá přednáška, i když bych do anotace napsal, že je spíše určena těm, kteří se kolem titulků trochu motají, než prostým otaku. Hintzu nezapomněl zmínit pionýrské zásluhy ToTanů a na konci proběhlo pár dotazů, i když se spíš skončilo dřív. Zaujalo mě, že dnes jsou Češi, kteří pracují „venku“.

Na následující Hintzákově přednášce Anime odborníkem snadno a rychle se o dobrou slyšitelnost nebyl důvod obávat, zato dav lidí přede dveřmi naznačoval, že šance dostat se na přednášku se blíží nule. Již poněkolikáté jsme tedy zavítali do obchodů. Navštívili jsme i „maid kavárnu“, těch několik stolků v přízemí, a poseděli zde nerušeni něčím jako je obsluha. Yogi se znovu pokusil proniknout do WiFi sítě, jejíž heslo bylo provokativně napsáno na nástěnce, ale WiFi síť se nedala.

 Pak už následovalo vyhlášení soutěží, loučení a návrat do všedních dní…


Kdo by nechtěl fotku s Love Stage?

Rád bych na závěr poděkoval pár lidem, díky kterým pro mě Natsucon stál za to. Díky, Toki! Dee! Yuki a Bageťáku! Natsu! Toshiro a Yogi! Byli jste skvělí! Úplně nakonec bych poděkoval všem anonymům z Ask.fm za zábavu behind the scenes. Přijďte si na Akiconu pro lízátko C:

3 komentáře:

  1. "Nevím, proč porota nedala místo tohoto ono vyřazené AMV na Angel Beats, to se mi zdá provedením lepší, i když taky má svoje chyby. Asi aby byla zastoupena romantika?"

    Každá porota rozhoduje jinak. Občas projde to, občas ono. Porotě asi přišel Treble Heart solidnější - mně konkrétně určitě, protože v sobě neměl nic neříkající prostřihy na koncert, ale vystačil si s příběhem. I když ta typografie...

    "Nevím úplně proč, je to solidní akční AMV s dobrou hudbou (na rozdíl od toho lomozu v jiných letošních AMV)."

    A odpovídáš si sám: "(...) sestřih Červeného krále, který je pro člověka neznalého K Projectu jen sledem akčních scén."

    Toshirovi jsme psali v čem je chyba a roztáhnout AMV a vymaskovat loga (nebo aspoň roztáhnout, i na tvém screenshotu je to špatně) se dalo za ten asi týden co zbýval stihnout v pohodě.

    "Napadlo mě, jestli by nestálo za to zavést po vzoru cosplay soutěže cenu za nejlepší technické provedení, nejlepší akci a podobně. Prostě trochu strukturovanější výsledky, když se soutěže účastní poměrně hodně AMV, která jsou stylově různorodá."

    Až nám přijde víc AMV, aby se v komedii nebila dvě nebo tři AMV (letos z 19 kusů odhadem 3 komedie, 5 akcí či pohybovek a 11 romance či drama, samozřejmě oficiálně to nemáme), tak se to třeba zavede. Soutěž za nejlepší technické provedení mi přijde na nic, to by mělo být samo sebou - i když je pravda, že je občas kvalita videa taková, že v cosplayi by tomu odpovídalo přijít před porotu a tam se mi rozpadnou švy.

    Jinak díky za ocenění některých kousků a soutěže obecně, to vždycky uvítáme, byť to není vždy pozitivní - ale tak nějak se to zlepšovat musí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že vyhlášení soutěžních kategorií by mohlo lidi motivovat, aby do soutěže posílali třeba více těch komedií... Kdoví, já jsem prostý divák :-)

      Křivý screenshot jsem opravil. Doslechl jsem se, že Toshiro to už nestíhal předělat. Jestli na to přeci jen bylo pár dní, byl bych to zařídil... No, pozdě bycha honiti.

      Díky za AMV soutěž, těším se na další ročník :-)

      Vymazat
    2. Myslím, že ne, aspoň na Animefestu jsem si nevšiml, že by to lidi nějak extra motivovalo. Ale zvážíme to.

      Vymazat